Noaptea Ideilor

Noaptea Ideilor

30 ianuarie 2020, UVT și Institutul Francez

În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desfășoară în peste 89 de ţări, România participând pentru a patra oară la acest eveniment global. Institutul Francez din România organizează dezbateri, expoziţii și ateliere la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Alianța Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, cu o serie de dezbateri și ateliere.

În 2020, tema Nopţii Ideilor este ”être vivant”, un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar și „fiinţă vie”: ambiguitate dorită pentru că dezbaterile din cadrul Nopţii Ideilor sunt în primul rând o invitaţie la reflecţie și nu o obişnuită întâlnire cu experţi care deţin adevărul şi îl prezintă celorlalți. Ce înseamnă „să fii viu”? Care este locul nostru în lumea vie? În ce fel faptul de „a fi viu” ne obligă să trecem la acțiune? Acestea sunt principalele întrebări de la care pornește Noaptea Ideilor 2020. Invitaţii sunt reprezentanţi ai ONG-urilor și instituțiilor importante de profil din România și din Franța, jurnalişti, artiști, activiști de mediu şi, bineînțeles, toţi cei interesați să ia parte la acest schimb de idei. În plus, Noaptea Ideilor nu înseamnă doar dezbateri. Ideile pot fi exprimate şi în alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalaţii de artă sau ateliere și jocuri de conștientizare.

La Timișoara, tema este abordată din perspectiva responsabilității ecologice, a angajamentul civic în era urgențelor climatice și a implicării și responsabilizării tinerilor în protecția mediului înconjurător.

„A trăi în epoca urgențelor climatice” este subiectul dezbaterii organizate de Institutul Francez din Timișoara joi, 30 ianuarie, de la ora 18:00, în amfiteatrul A01 al Universității de Vest. După o conferință privind schimbările climatice (COP 25) prezentată ca foarte dezamăgitoare, cum stăm cu măsurile luate în numele urgenței climatice? Vor încerca să răspundă acestor întrebări invitați din România și din Franța. François DULAC, invitatul special din Franța, este cercetător și specialist în ingineria mediului la Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement din Saclay, Essone. Acesta va interveni prin video-conferință tocmai pentru a evita emisiile de cabon cauzate de o deplasare la Timișoara. Se alătură debaterii: Roxana BOJARIU, coordonator al secției de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, doctor în fizică la Universitatea din București, Ionuț ZISU, lector dr. la Departamentul de Geografie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie (UVT) și Mădălina SCARLAT, fondatoare Climate Strike Romania și membră Fridays For Future Romania. Discuțiile vor fi moderate de Nicolae POPA, profesor univ. dr. la Departamentul de Geografie al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie (UVT) și titularul Catedrei Senghor de la Universitatea de Vest din Timișoara. Discuțiile au loc în limba română şi în limba franceză, fiind asigurată traducerea simultană. Participarea este gratuită și deschisă tuturor.

Evenimentul de la Timișoara este organizat în parteneriat cu Departamentul de Geografie al Facultății de Chimie, Biologie și Geografie, Universitatea de Vest.

Noaptea Ideilor se adresează și celor mici! Tot de la ora 18:00, la Institutul Francez, copiii de 6-10 ani sunt invitați să-și pregătească masca și tubul pentru scufundări și să pornească în aventură! Aceștia pot lua parte, pe bază de înscriere, la un joc interactif, precum și o la explorare vizuală a lumii acvatice! Într-o primă parte, organizatorii propun un proiect de sensibilizare și educație ecologică „Să facem cunoștiință cu lumea subacvatică”, cu Raluca Nicoară, iar în cea de-a doua parte urmează un escape game digital „Mica mea planetă”. În încercarea de a salva pe micuța pasăre kiwi, Tama, copii vor trebui să rezolve diverse enigme, în limba franceză. Scopul acestui joc interactiv este de a-i sensibiliza pe copii privind protecția mediului înconjurător, într-un mod distractiv, în ton cu noile tehnologii. Atelierul este gratuit pentru posesorii Cardului CulturaPlus. Tariful general este de 20 lei / copil. Rezervarea prealabilă este obligatorie și se poate face la tel. 0256490544 sau prin email la mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

Back to Top